sunnuntai 19. elokuuta 2012

NY 24H -leiri

 NY 24h -leiri on ammatilliselle toiselle asteelle suunniteltu vuorokauden kestävä kokonaisuus, jonka aikana nuoret perustavat oman ideansa pohjalta kuvitteellisen yrityksen. Leiri rakentuu rastitehtävistä, yhteiluennoista ja tietoiskuista. Leirillä luodaan liikeidea, jota kehitetään eteenpäin yrityksen elinkaaren mukaisesti yhdessä asioista oppien ja ideoita työstäen.


Ekaa kertaa uuteen kouluun menevät Ahlmanin ammattiopiston opiskelijat eivät osanneet varautua Ny 24h -leiriin, joka heidän kauhukseen alkoi sen viikon torstaina ja päättyisi seuraavana päivänä. Parin ensimmäisen päivän aikana opiskelijat koettivat kovasti oppia tunnistamaan oman ryhmänsä opiskelijat. Mutta sitten tulee tieto, että leirin ajaksi jaettavat ryhmät eivät koostukkaan pelkästään oman alasi opiskelijoista, vaan mukana on myös toisten alojen aloittaneet opiskelija. Tuntemattomien ja/tai puolituttujen kanssa 24 tuntia yhdessä huoneessa yritystä luoden ei varmaankaan saanut aikaan minkäänlaisia positiivisia tuntemuksia näissä uusissa opiskelijoissa.

Oma ryhmäni koostui kolmesta puutarhuriopiskelijasta, kahdesta kokin alusta, ammattistarttilaisesta ja yhdestä oman alani opiskelijasta. Ensimmäinen päivä kului yritystä ideoiden ja paperitöitä tehden. Vaikka emme tunteneet toisiamme, tuutorimme sai meidät kuitenkin toimimaan ryhmänä. Välillä oli jotain piristävää toimintaa, jonka oli tarkoitus parantaa ryhmähenkeemme. Pääsimme mm. koristelemaan täytekakkkua ja työntämään heinäpaalia. Puolenyön aikoihin ohjelmassa oli yhteinen ruokahetki ja tulishow. Tämän jälkeen sai päättää menisikö nukkumaan vai katsomaan elokuvaa valvoen koko yön. Päätin itse mennä nukkumaan, sillä sinä aamuna oli herännyt 5:30, kuten aina koulun alkaessa kahdeksalta.
Seuraavana aamuna tuutorit tulivat herättämään seitsemän aikoihin aamujumppaa varten, joka ei saanut mitään aikaan väsyneissä opiskelijoissa. Tämän jälkeen söimme aamupalan ja palasimme ryhmiin viimeisteemään sinä päivänä olevaa yritystenpurkua. Meidän tuli tehdä posteri, joka toimisi yrityksemme mainoksena. Tämä sitten esitettäisiin muille opiskelijoille ja muutamalle tuomarille, jotka sitten arvioisivat yritysideamme. Tämän jälkeen olisi ruokailu, jonka jälkeen leiri tulisi päätökseen. Opiskelijoiden kasvoilta paistoi helpotus, kun leiri vihdoin päättyi ja alkoi kotimatka.

Omasta mielestäni leiri oli liian aikasin, sillä ei ollut ehtinyt tutustumaan oman alansa opiskelijoihin. Yrittäminenkin oli monelle täyttä hepreaa, joten ihan perillä asioista ei oikein pysytty. Mutta onneksi, jotakin tuli leirillä kuitenkin opittua: yrittäjyys vaatii paljon kärsivällisyyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti